Garnet

 

Jag färgar tre tjocklekar av samma härliga kamgarn. Original-tjockleken som har 2200m/kg, en tunnare variant (A-garn) med 3600m/kg och en tjockare variant (X-garn) med 1000m/kg. Det finns riktlinjer vad det gäller stickor, men i slutändan måste du göra din egen provlapp eftersom stickfastheten varierar från person till person. För orginalgarnet rekommenderar jag stickor 4-5 (för en stickfasthet på ca 17-21m/10cm), för A-garnet 2.5-3.5(ca 27-30m/10cm) och för X-garnet stickor 6-7(ca 12-14m/10cm).

 

ViKanGarn.se kostar 160 kr/hg.Garnet säljs i härvor om 2 hg, men det är möjligt att få mindre kvantiteter.

 

Garnet färgas i poster om ett kilo. Snarlika färger finns men nyanseringen kan inte upprepas.

 

 

 

ViKanGarn.se är ett kamgarn, spunnet i Sverige av ett idag nedlagt spinneri. Med sina kammade fibrer är det ett garn som är mycket mjukt och följsamt i både vävt och stickat. Garnet går att tvätta i maskin, 30° ylleprogrammet. Stickat ska plantorkas medan de vävda hänger man upp.

Yllets egenskaper kan man utnyttja genom att tvätta tyg varmare och få en ”filtad” look, eller så torktumlar man de vävda och kan på så sätt styra utseendet på tyger och varför inte det stickade.

 

Jag känner fortfarande att det händer nya saker varje dag och idéerna flödar både hos mig och de som kommer till ateljén och gläds med mig.

 

Jag färgar med syrakomplexfärger i sur miljö (hushållsättika). Jag färgar bara ett kilo garn åt gången! Garnerna ska vara individuella, personliga och inte gå att hitta hos grannen eller någon annanstans. Hittills har jag färgat upp över 1500 olika nyanser och färgkartan växer stadigt. Eftersom det bara finns 1 kilo i var nyans gäller det att planera det man vill göra med garnet så att det inte tar slut. Är garnet slut så är det! För att underlätta för de kreativa byter jag tillbaka överblivet garn när man vill fortsätta på nästa projekt. Villkoret är bara att banderollen från härvan finns kvar och att det är minst sju meter i nystat!

 

Jag konstaterar än mer för var sak som händer att mitt garn inte gör mig besviken. Det visar egenskaper jag inte trodde var möjligt och jag njuter!

 

 

 

 

 

info@vikangarn.se